GRINFIC

GRIDUL NATIONAL PENTRU CERCETAREA DE FIZICA SI DOMENII CONEXE

Prima pagina Acces IFIN GRID

Despre GriNFiC

 Prezentare

 Organizare

IFIN GRID

 Structura

 Rapoarte activitate

 Certificate

 Indicatori

 Contact

Activitati

 Operare

 Training

Proiecte

 GriCeFCo

 SIMBAGraN

 CoNDeGrid

 SIMProC

PREZENTARE

  • Ce este grid-ul

Din punctul de vedere al utilizatorului, grid-ul este un sistem IT care ii ofera acestuia accesul securizat la resurse mari de calcul si de stocare de date. Resursele pot fi distribuite la mare distanta, intr-o retea complexa, dar interfata utilizatorului cu intregul sistem nu este mai complicata decat cea a unei aplicatii ce ruleaza pe PC-ul propriu.
Integrarea tuturor resurselor disponibile pentru utilizator si accesarea acestora se realizeaza prin intermediul unui software specific, numit middleware, care actioneaza la nivelul intermediar situat intre sistemul de operare al serverelor ce gazduiesc resursele si aplicatia de interes pentru utilizator. Modul de lucru al utilizatorilor in grid este batch.
Exemple de grid-uri: LHC Computing Grid (LCG), Open Science Grid (OSG).

  • Utilizatorii GriNFiC

Pot beneficia de resursele si serviciile GriNFiC persoanele care sunt implicate activ in activitati de cercetare sau educationale in domeniul fizicii sau, in general, al stiintelor naturale si ingineriei, daca poseda un certificat grid personal valabil iar institutia in care isi desfasoara activitatea este inregistrata in GriNFiC. Resursele si serviciile furnizate de GriNFiC sunt destinate exclusiv sustinerii cercetarii si educatiei in domeniile enumerate mai sus, iar accesarea internet a acestor resurse si servicii se face prin intermediul Retelei Nationale pentru Cercetare si Educatie, cu respectarea stricta a regulamentului RoEduNet.

COPYRIGHT ©2021-2023 IFIN-HH. All rights reserved.